Zwarte Piet discussie (Dutch)

Ik merk dat er erg veel onbegrip bestaat over het standpunt dat het Sinterklaasfeest door sommige mensen als racistisch wordt ervaren. Zijn de zwarte pieten slaven van Sinterklaas? De meeste standpunten zijn gebaseerd op het alles-of-niets idee: “Sinterklaasfeest is van Nederland! Het afschaffen van dit feest is belachelijk en we gaan niet onze cultuur veranderen omdat een paar mensen zich beledigt voelen!“ Ik wil graag pleiten om gewoon objectief naar de situatie te kijken en je niet blind te staren op wat de populaire media van dit onderwerp vinden. Er is een goed argument te maken waarom we misschien onze tradities een klein beetje moeten aanpassen. Ik wil dit graag aantonen in de onderstaande discussie:
Person1 Hoe kun je nou stellen dat Sinterklaas en Zwarte piet ook maar iets met discriminatie te maken heeft?
Het is misschien niet discriminatie, maar het is zeker wel racistisch. Zwarte pieten met een blanke leider is duidelijk een teruggooi naar de tijd van de slavernij. Zelfs als je het hier niet mee eens bent, moet je toegeven dat het verband makkelijk te maken is. Dat een grote groep zich beledigt voelt is reden genoeg om er over te discussieren. Person2
Person1 Ik betwijfel of het een grote groep is. Af en toe hoor je iemand op TV zijn mening uiten, maar dat is nog geen is nog geen reden om een cultureel verschijnsel af te schaffen.
Het excuus “cultuur” mag nooit gebruikt worden om een traditie in stand te houden dat racistisch is. Zelfs als er maar één persoon was die het er niet mee eens is: als het immoreel is, is het immoreel. Het is onafhankelijk van het aantal mensen dat zich er over klaagt. Maar ik vind ook helemaal niet dat we het af moeten schaffen hoor. Person2
Person1 Natuurlijk, maar dat beweer ik ook niet. Jij gaat er onterecht van uit dat het sinterklaasfeest racistisch is.
Wanneer vind jij iets racistisch dan? Vind je de spot-prenten van de Joden uit de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld racistisch? Person2
Person1 Natuurlijk was dat racistisch, maar daar hebben we het nu niet over.
Wat vind je dan het verschil? Person2
Person1 De spotprenten hadden de bedoeling om Joden in een kwaad daglicht te stellen. De zwarte pieten zijn niet bedoelt om afro amerikanen te beledigen.
En een blanke komiek die zich schminkt en als negroide man en zich stereotypisch voordoet? Het doel is hier om het publiek een leuke avond te laten hebben. Is dit racisme? Person2
Person1 Hmm...
Ik denk niet dat “bedoeling” een houdbaar standpunt is als we praten over racisme. Person2
Person1 Dat is een heel ander vehaal. We praten hier over Sinterklaas, iets dat decenia lang onderdeel uit maakt van onze cultuur. Dat was een oneerlijk vergelijk.
Ik vraag me af hoe jij bepaald wat wel en wat niet racistisch is. Houd je er niet een dubbele standaard op na? En als mijn standpunt inderdaad niet onredelijk is, wat is dan eigenlijk het probleem om een aanpassing te maken zoals “groene piet” en “blauwe piet”? Zo’n aanpassing doet toch niks af aan het feest? Person2
Person1 Misschien, maar ik wil niet mijn houding veranderen alleen omdat een paar mensen zich beledigt voelen. Een heleboel mensen vinden het racisme-argument ongerechtvaardigt. Heb je nog niet gehoort van pietitie?
En vroeger dachten de meeste mensen ook dat slavernij ethisch verantwoord was. Als “cultuur” en “bedoeling” je enige motivatie is om beledigend te blijven zijn tegen een groep mensen, waarom wil je dan niet een kleine aanpassingen maken? Als je concludeerd dat dit komt uit gemak, dan moet ik je er op wijzen dat je wel een heel zwak standpunt in neemt. Person2
Person1 Meningen blijven meningen denk ik dan maar. Stel je voor dat we inderdaad een aanpasing maken, moeten we dan excuses moeten maken voor het verleden?
Als we inzien dat we ons fatsoenlijker kunnen gedragen dan zouden we ons ook fatsoenlijker moeten gedragen. Sommige racistische trekjes uit het verleden zijn onbedoeld in onze cultuur geslopen. Er is niks mis mee om onszelf te willen beteren. Ik stel ook niet voor om pieten af te schaffen, een kleine aanpassing is genoeg om dit geweldige feest een stuk leuker te maken voor een grote groep mensen. Person2
Op welk land zou jij trotser zijn?
 • Het land dat niet zijn tradities wil aanpassen en racistische slavernij-thema's in zijn feesten blijft houden om niet te buigen voor de mening van beledigde mensen?
Of:
 • Het land dat niet "cultuur" als excuus gebruikt en zijn tradies wil aanpassen nadat blijkt dat er veel mensen aanstoot nemen aan de racistische thema's?
Ik zou het wel weten.
  • eierkoek eierkoek says:

   Jammer dat je in de petitie alleen allochtone Nederlanders aanspreekt. Ik, als autochtoon, kan daarom niet de petitie tekenen. Ook vind ik het van belang om in de discussie geen onderscheid te maken in allochtoon/autochtoon. De discussie heeft immers betrekking op slavernij waar veel allochtone Nederlanders geen relatie mee heeft.
   Hoewel de grootste tegenstand is te verwachten van mensen die vroeger de effecten van slavernij hebben meegemaakt (of uit verhalen uit de familie), er zijn ook genoeg blanke autochtonen die een vergelijkbare mening hebben als mijzelf.
   Laat dit geen discussie worden tussen allochtoon/autochtoon of blank/zwart, dit leidt namelijk tot inhoudelijke vertroebeling in de discussie dat onnodige emoties met zich meebrengt.

line